This Too Shall Pass

just everything is THIS TOO SHALL PASS
Kedai Online Denaihati Network

Sunday, 24 August 2014

iPhone 5s Gajet Impian Setiap Blogger

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera Semuanya.....

I stumbled upon a quite recent of uploaded picture of DenaiHati on his instagram (22 hrs ago) and I feel like to join the contest for the first time. Yes, aku sudah berblogging hampir 7 tahun dan secara jujurnya aku tidak pernah sesekali mengikuti sebarang bentuk peraduan di mana-mana laman blog. I think it's time!.

Ok, sebelum aku bercerita tentang peraduan menarik ini, mohon diragut sedikit masa kalian bagaimana aku boleh mengenali DenaiHati.com. Lazimnya seperti rakan-rakan pembaca dan penulis blog yang lain,'blog hopping' adalah suatu perkara yang akan dilakukan oleh mereka. Seperti juga aku, daripada 'blog hopping' ini lah aku mengenali DenaiHati.com dan seterusnya kami berkawan di Instagram. Sebarang perkembangan (aktiviti dan updates) tentang Denaihati.com dan siri kembaranya banyak dikongsikan di Instagram beliau. Terima Kasih atas masa kalian!.


Ok, what is best about iPhone 5s?. Jawapannya adalah mudah - everything is smart to its best!. Aku adalah pengguna iphone sejak di awal kelahirannya. Back in 2009 when I owned my very first iPhone 3G dan sehingga ke iPhone 5s (I missed the only 4s) sebab ketika itu iPhone 5 sudahpun menular di pasaran dengan reka bentuk yang lebih menarik dan tetapi masih mengekalkan ciri-ciri ekslusifnya yang tersendiri. Ramai yang bertanya mengapa aku memilih iPhone berbanding dengan telefon pintar yang lain. Jawapan aku mudah - KERANA IANYA iPhone!. Justeru, aku dengan beraninya meletakkan jaminan betapa sehingga ke hari ini, walaupun persaingan telefon pintar di pasaran seolah-olah tidak terkawal lagi dek pengeluaran telefon pintar yang pelbagai namun ciri-ciri EKSLUSIF yang ada pada iPhone sememangnya tidak boleh disangkal. 

Aku senaraikan secara ringkas ciri-ciri eksklusif  iPhone berdasarkan kepada kepenggunaan aku terhadapnya selama hari ini. Kenyataan-kenyataan di bawah mungkin bersifat berat sebelah namum percayalah, aku sudahpun membuat bebarapa perbandingan dengan beberapa telefon pintar yang lain.

1) Sistem keselamatan (security), iOS bebas daripada sebarang ancaman virus (obviously, we don't even need the anti-virus).

2) Elegant, reka bentuknya yang ringkas dan menarik dengan pilihan warna yang sememangnya eksklusif (the simple the better).

3) Aplikasi yang lebih terkawal (ramai juga yang mengadu kebanyakkan aplikasi iPhone perlu dibeli). Ok, dengan sifat dan ciri-ciri yang ditampilkan oleh iPhone, pembelian aplikasi di itunes adalah perkara biasa. Jika seseorang itu mampu menggunakan iPhone, kenapa nilai sebanyak 0.99USD (aku ambil nilai terendah aplikasi yang diniagakan di itunes) perlu dijadikan perkiraan sekiranya sesuatu aplikasi itu sememangnya boleh memudahkan rutin seharian kita. Maaf jika kenyataan ini berbaur 'riak' dan bukan itu maksud aku dan percayalah perkara-perkara ini lah yang membezakan pengguna iPhone dan telefon pintar yang lain.

4) Fungsi yang pelbagai dengan kamera yang menarik dan sangat jelas. Aplikasi pengubahsuaian gambar percuma dan berbeli yang sangat-sangat menarik. Sangat sesuai kepada mereka yang gemar bergambar dan sentiasa ingin merakamkan aktiviti harian, panorama, dan sebagainya. Hasilnya anda sendiri boleh melihat bukti-bukti gambar di Instagram aku yang kebanyakkan diambil daripada iPhone pelbegai generasi.


Ok, menang atau tidak bukanlah sesuatu yang menjadi keutamaan aku dalam menyertai peraduan ini ('lame' juga kan alasan ini?) tapi menyertai dengan memberikan persaingan kepada blogger-blogger yang lain adalah suatu kemeriahan yang tidak boleh diukur. Aku mendoakan yang terbaik kepada semua blogger yang turut menjayakan peraduan ini dan selamat maju jaya!. Semoga salah satu iPhone 5s yang ditawarkan menjadi milik anda!. Jika rezeki ini Allah takdirkan kepada aku, setentunya iPhone 5s akan aku hadiahkan kepada adik aku bernama Wan Nurul Farahin (jasanya kepada keluarga tidak berbalas oleh kudrat lelaki ku).

Orang kata, jika tiada penyumbang maka tiadalah hadiah 'maha' menarik ini dan sebagai memenuhi salah satu syarat penyertaan, kudos dan jutaan terima kasih buat kesemua penyumbang/penaja untuk peraduan ini. Berikut adalah penaja-penaja yang telah menyumbangkan kepada keberhasilan peraduan ini dengan hadiah yang cukup istimewa.

Arwah Syuhada Baharudin (http://www.syuhada1981.com @http://syuhadabaharudin.com) juga salah seorang penaja. Kita sama-sama sedekahkan Al Fatihah untuk arwah semuga tajaan ini menjadi sedekah yang terima oleh ALLAH.

Sekian, semoga bertemu lagi semua.


5 comments:

Denaihati said...

billion terima kasih sudi sertai cabaran iPhone 5s gajet impian setiap blogger dan semuga sukses ke tugasan seterusnya

HAMIDIsP said...

Moga berjaya dalam tugasan pertama iPhone 5s Gajet Impian Setiap Blogger ni..:)

Denaihati said...

billion terima kasih sudi sertai cabaran iPhone 5s gajet impian setiap blogger dan semuga sukses ke tugasan seterusnya
p/s: ada ralat sikit, sila lihatFB message

sensasi2020 said...

Salam kemerdekaan kali ke-57. Semoga terpilih ke cabaran seterusnya. Insya Allah... Moga ada rezeki untuk anda untuk impian miliki gadget canggih iPhone 5S. Ada masa baca entri yang saya pula.

Sekian, terima kasih.

KamilSalleh said...

Assalmualaikum... artikel sungguh menarik. Semoga berpeluang ke cabaran seterusnya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...